onsdag 28 april 2010

Fjällkarp på 83 lb 4 oz landad av Clive Gibbins!

Det lär inte dröja länge till innan Gräskarpen kommer att visa sig i ytan och bland dina bottenbeten. Detta är en spännande och intressant fisk som ena gången ger en lite dålig fight, men oftast ställer till ordentligt inne vid håven, vi ska denna gång titta lite på fisket efter denna stridbara firre.Vid bottenmete riktad efter Gräskarp använder jag stora bly på minst 4 oz och gärna tyngre, detta på grund av fiskens hårda munn. Bland krokarna är det för min del wide gapes som gääer och dem skall vara vassa och starka.
Rigwise är det för pop - up beten en vanlig off - lead som gäller och dem krokar fisken när den rätter upp sig efter att den har tagit betet. För bottenmete använder jag oftast en kombilink - rigg med Kryston Snake - bite i 25 lb och igen en wide gape krok i storlek 4.
Tigers och fodermajs älskar dessa fiskar och det är dessa beten jag mäskar med och oftast fiskar med om jag inte använder en fruktig pop - up boilie. 3 - 4 majskorn på bottnen eller som en balanserad snowman med en bit foam i rätt färg.
Vid fiske med tiger nuts fiskar jag likadant, fast jag balanserar betet med en skiva kork eller har dem liggande på bottnen. Ett bra tips är att du skalar av lite av skinnet på dina Tigers, så att mjölken och dn sprids ut snabbare.

För ytfiske är det inte många eller några beten som slår en Maskrosblomma, det fisken vill åt är den vita oljan som sitter i stjälken, som du ser till höger på bilden.
Kroken trycker du genom stjälken och här får du bästa fästet och kroken syns inte och krokspetsen sitter döljd bland dem gula mjuka bladen. Superbetet nr 1!


En vanlig brödbit från en färsk långfranska är också supereffektiv, gör en längre bit av brödskorpan och rulla den hårt, så sitter dem längre tid på kroken och det tar längre tid för småfisken att plocka bort den.
Inkråmet från franskan använder du för bottenmete med frilina, krama brödet hårt kring krokskaftet och kasta ut och låt det sakta singla ner fram för fisken. Tar dem inte detta kan du prova att boosta brödet med en fruktig sprayflavour.
När du får Gräskarpen i håven är det viktigt att du stängar håven med ena handen, dessa fiskar har en ptrolig förmåga att hoppa ur håven i sista sekund och nu är du varnad! Leta efter Gräskarpen var den har sin föda och det är i växtligheten som snart står uppe i ytan, här har den föda och samtidigt skydd från ovan. Placera ditt bete så den inte kan uppmärksamma din lina på ytan och kroka först när ditt bete sugs ner och linan resar sig vid toppöglan och kroka alltid i sidled om det går.
Tar fisken hårt och bestämt, det är du som ska bestämma, inte fisken! Skulle den gå fast i växtligheten är det bara att hålla spöet högt och sätta full press hela tiden, för eller senare kommer den att själv explodera sig loss och fighten fortsätter tills den är i håven.



Jodå, det ryktas att Clive Gibbins har landad en megastor fjällkarp på hela 83 lb 4 oz, det är omräknad ungefär 37,8 kilo och den togs i franska sjön: Etang la Saussaie. Jag har tyvärr inte fått någon bild än, men det kommer nog ganska snabbt och då ska vi visa upp detta monster till fjällkarp.
Clive har alltd varit användare av Nutrabait sedan Bill Cottam tog över rodret för detta betesmärke och jag tror att det troligen rör sig om Trigga boilies, men vi får se vad som står i mejlet från honom.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.