lördag 30 juni 2012

Ganska bra start på semstern.

Det blev en ganska bra semesterstart för mig, någon tidig start blev det inte idag, utan jag var vid Linnéasjön vid 8 - tiden på morgonen.

Vart jag än tittade, så hittade jag ingen fisk och till slut hamnade jag ute på ön och var framme vid kanalen och här gick tre fiskar framför mina fötter!
Två spegelkarpar och sen Halftail, pulsen steg och väldigt sakta fick jag ut lite doggy mot ön och fisken följde efter och man kunde få fram håven och spöet i lite lugn och ro.

Nu var det dags att flytta dem närmre och det gick bra, men sen gick det åt helvete kan jag säga! Halftail tar min korkbit rakt under spötoppen och i mothugget känner jag ingenting och hon simma bara sakta från platsen.
Så ser mina corkbaits ut, en liten bit kork, som imiterar en liten doggy och en krok i size 6 för dessa platser, men än så behövs inte för att lura en karp, som är hungrig.
Vill du kasta lite längre, så klämmer du fast lite Flake runt kroken och det ger bra kastvikt. Småfisken pillar ganska snabbt av brödet och din Fakedoggy ligger bland växtligheten klart för drabbning med en karp.
De två spegelkarpar åt bra, men de gjorde det en bit från varann och jag koncentrerade mig på fisken, som var mig närmast och den gick på min lilla fälla, nästan direkt.

En bild och sen friheten och jag lade ut mera doggy i kanalen och lite inne i Mudhole, som bara ligger 6 meter bort bakom min rygg.

Tiden går och jag ser ingen fisk i kanalen, men efter en stunds väntan, hör jag hur det sörplar inne i Mudhole. Den gamla platsen är lite risig, men under tiden jag lägger ut lite flera doggys, så rensar jag bort ett par grenar och lite ny vass, som är lite i vägen.
Jag hämtar spö och hinken och efter en stund kommer denna spegel simmande längs kantens grenar och jag lägger ner min korkbit framför den.

Karpen passerar och vänder sen vid en grästuva och kommer tillbaka, den saktar ner och går sen direkt upp och tar betet - Kork och Mistrals FM juice har gjord det igen!

Efter detta blir det lugnt och jag går till cykeln för att kolla Joelskogen, inte ett liv och det är ganska lustigt med tanke på att solen ligger på ganska bra här vid 10 - tiden.
Jag kör vidare ner till Grönvägen och hittar detta på en fiskeplats! Minst tre burkar majs i en hög till vänster om stenen och sedan resten av innehållet av mäskbaljan och sen lite grillkol utspridd - väldigt fint!

Nu är det så här att Råttor och Bisamråttor, har vi redan gott om vid sjön och behöver inte flera! Jag vill kunna sätta upp min Bivvy, utan att den blir kolsvart av sot och grillkol!

Använd sopptunnorna eller ta hem skiten, släng alla betena i vattnet, var de gör nytta, har råttorna gott om föda, så föds det flera råttor!

Detta var inte snyggt Dan och Mona, du Dan, som introducerade mig i karpfisket för över 30 år sedan och som alltid har skött dig, nu skräpar du ner eller godkänner din partners nerskräpning. Skärpning! Jag tog bort skiten och det hela är ute ur världen och jag vet att du/ni inte gör om det - jag hoppas det!

Nästa batalj sker sen i Joelskogen, efter att jag pratade lite skit med Slättengren och en Kalmarkille som fiskade i Old Pitch. Efter en timmes tid, så drog jag ner till Grönvägen igen och det var fisktomt!

Nästa steg blev Joelskogen igen och här lyckades jag samla ihop 4 karpar, som med glädje tog mina beten från ytan.

Vad tror ni händer? Jo, precis när jag har lagt ut mitt bete, så kommer det två stora hundar fram och börjar bada där jag fiskar!

Jag frågade hundägaren, vad fan han höll på med och han svarade att han badade hundarna - Har man inte rätt till det här i sjön? Men du behöver för fan inte göra det precis, var jag fiskar och han påstod att han inte hade sett mig. Prova med ett syntest din blinde jävel, varpå han gick till sin hyrda stuga 10 meter bort.

Hämnden är ljuv mina herrar, jag tar med mig en bergsprängare i morgon bitti och kommer att spela AC/DC för fullt flås tills jävlen kommer ut och gapar på mig.

Då ska jag lägga handen bakom örat och säga till honom att jag hör inte dig, din respektlöse sate. Have a nice vacation i Nybro, Arsehole!

Ett annat trevligt sätt vore att hänga upp bergsprängaren i ett träd, var han inte når den, sen kan jag sitta vid hemmet och lyssna på Highway to Hell on repeat, tills batterierna tar slut, det kanske blir en fin morgongympa bland campisterna? That´s respect!
Efter detta psykfall, så drog jag mig vidare ut på annan plats och det var inte lätt att komma fram för skräp, stolar och en stor grill, så ni som vill sitta på Kosovo Outlook, bör ha med er en spade och soppkvast, jag fortsatte vidare och kom fram till mitt lilla hak.

Lite moln dök upp och vinden ökade, men något oväder, som var utlovat kom inte då heller, det kommer nog i natt och jag fick ut lite beten och efter en 30 minuters väntan, hörde jag en karp bakom ön och förberedde mig.
Karpen kom fram efter en stund och var väldigt försiktigt, jag tror inte den tog några doggys överhuvudtaget, utan bara gick upp och stannade under varenda bit som låg ute.

Men en liten brödskorpa med lite fruktspray fick den på fall och troligen, var det metoden med linan över näckrosbladen, som utlöste nappet, som var mycket snabbt.

Till min stora förvåning var det samma fisk, som jag tog på en annan plats för drygt en vecka sen och den var nu nere i en vikt på 8,780 kilo. Spelar roll, jag fick en ganska bra start på semestern. Kanske sticker jag ner i kväll igen, kanske blir det  morgon bitti? Min semester har börjat!

fredag 29 juni 2012

5 veckors semester!

Det känns riktigt skönt med semester, visst lite jobb på huset finns, men det ska baske mig, fiskas så mycket det bara går och det lär bli en hel del. 

Jag har ganska mycket planerad och jag kommer att följa mina planer strikt och hoppas att åtminstone, att en del av mina mål kommer att gå i uppfyllelse.
Jag ska börja med lite fiske efter Koikarp och se hur det utvecklar sig, jag tror att det går att ta någon fin fisk, men man vet aldrig riktigt med dessa färgade fiskar.
Gräskarpen kommer att fiskas ganska hårt under semestern och det blir främst i två vatten, var det går fiskar upp till kanske 15 - 16 kilo och en sådan i famnen skulle sitta fint.
Under tiden jag renoverar huset, så får det bli en del fiske i mina hemmavatten, bland annat Linnéasjön, Skabrodammen och Black pool.

Vi har en del fiskar, som har klarat sig i dessa vatten från översvämningar mm och jag tror att man kan få en liten surprise, under tiden man är där.
Linnéasjön har en del fiska,r som jag mer än gärna ser på mattan, det finns en kvartett av fiskar uppemot 10 kilo och Jaffa är en av dem, Halftail en annan o s v.
Lite Ambushing som jag predikade om i gårdagens inlägg, ska det också bli, det och fisket på ytan ligger mig väldigt varmt om hjärtat och det missar jag inte, om jag har några timmar över under renoveringen.
Ett par större vatten ska besökas igen, där finns hur stor fisk som helst och här finns verkligen, A Big Surprice, om kroken bara hamnar i rätt mun och det får man väl se till att den gör.
I Black pool är det ganska mycket karp kvar och även där kan man ta upp kampen mot fågellivet i gölen för att få sig en karp.

Fisk upp till 9 kilo och även ett par som är större, har jag sett med egna ögon och en bättre paus i arbetet med huset, kan man knappast få.
Så ligger det till med semesterplanerna för min del, en del lyckas och en del misslyckas. Vi får se vart det hela hamnar, allt jag vill är att ha lite kurva i spöna.

Jakten börjar i morgon bitti, om vädret är med mig och vindarna något så när i rätt riktning. Min kamera har fått ett nytt objektiv och lite grejer väntas i början av nästa vecka, så det ser ganska bra ut för 5 veckors frihet.

torsdag 28 juni 2012

Ambushing, ett sätt att lura de större i ditt vatten.

Jag kanske tjatar om detta fiske, men det är roligt, effektivt och framför allt, otroligt spännande. Varför är detta fiske så spännande mån tro? 

Jo, du mäskar och fiskar på ställen, var ingen annan fiskar och var karpen inte associera platsen med någon fara (den har aldrig upplevt något obehag på platsen) därför är det så effektivt.

Spänningen får du genom, att du fiskar nära land och det roliga består i att, du oftast ser vad som sker runt dina beten. 

Du ser fiskens rörelsesmönster, hur de äter och hur de försöker att klura ut, om det finns något fara och allt detta sker på närhåll och du sitter undangömd på första parkett.
Jag går inte in på dina grejer, du vet bäst vad som behövs och allt bär du med dig i din matta och din beteshink, tar dina beten och den är din stol.

Sena kvällar är bra tider, karpen kommer nära land, om det är lugnt och oftast rör det sig om fiskar, som har hållit sig undan under dagen.

En sak får du inte glömma och det är myggmedel eller ett ansiktsskydd för Mygg och Knotten, som är en otrolig plåga åtminstone i Småland, var jag befinner mig.
Här ett typiskt ställen för Ambushing och det är på dessa ställen, du först går runt och mäskar. Mäska flera ställen och fiska max en timme på varje plats, om det inte finns fisk på platsen, redan när du smyger fram.

Smyg ner försiktigt till varje plats och kolla om det finns fisk där eller i närheten, rör dig sakta och med lugna rörelser, använd klädsel som passar i omgivningen och sitt stilla. Använd Polaroidglasögon!
Det behöver inte nödvändigtvis vara partiklar, som du lägger ner, det kan vara en näve pellets eller några få boilies, men partikelbeten fungerar väldigt bra under sommarmånaderna och jag rekommendera dessa beten högt!.
Här har en eller flera karpar varit inne och tagit för sig, man ser klart och tydligt, hur bottnen ser ut runt om platsen. Löven och dyn ligger orörd här, men där mina beten låg, är det hela upp och ner vänd och bottnen är ren från löv mm.

Lite beten finns kvar och karpen eller karparna kommer med stor säkerhet, tillbaka för att ta det sista och med din rigg i rätt cammo, så kommer du att få åtminstone en av dem.
Detta sätt att fiska är supereffektivt och ibland kan man uppleva ett bra fiske under en ganska kort stund. Ibland kör jag med två spö längs kanten, ett spö åt var sitt håll och det har hänt flera gånger, att man precis hinner landa en och sen kommer nästa karp.
Det räcker oftast bra med bara ett spö, man behöver inte ens larm! Då du fiskar nära land, så finns det bara en väg för karpen att gå och det blir alltid rakt ut i sjön.

Du hör din spole gå och din hangers slå mot klingan under ditt take och det är bara att lyfta på spöet och börja drilla karpen.
Här en vacker fisk från Linnéasjön, den togs på en plats, var jag med 200 % säkerhet, vet att det aldrig har legat ett karpbete förrut och den gick på niten direkt och jag satt ca 3 meter från fisken och såg hela misstaget ske.

Det är spännande, lärorikt och sanslöst spännande, att se fiskens beteende från hur kaxiga de simmar in och hur de ändrar sitt beteende, när de ser några boilies.

Man ser direkt, att de blir lite ställda och sen börjar detta cirkulerande runt betena och de stötar mot betena många gånger, innan de ens öppnar munnen.

Man får uppleva suget, skakningen och sen paniken därifrån med betet i munnen eller så ser man hur en fisk lägger munnen över boilien, rättar upp sig, spotta och betet fastnar i munnen.

Fisken stelnar till och sen börjar munnen febrilskt att puffa, för att bli av med betet och till slut, ser du bara ett stort dymoln och du väcks av larmet eller spolen snabba rotation.
Tidig morgon är också en bra tid och helst, om du gick runt sent på kvällen och mäskade, dock ett litet varningens finger här! Det har varit stilla hela natten och du får inte bryta denna tystnad, genom att trampa sönder torra grenar mm.

Prova detta fiskesätt, jag lovar att du blir frälst på direkten, det är nästan lika spännande, som fisket på ytan och du har inte mer grejer med dig än att du snabbt, kan flytta mellan dina platser. God damn I love it!

onsdag 27 juni 2012

Det nappar lite här och där och Slynan fick lov att lämna husvagnen!

Bengt alias Slynan ringde och undrade vart han skulle fiska! Först tänkte jag svara, var det finns vatten, men avbröt denna tanke och sa Rismåla och P - viken, där är det gott om karp just nu.

Han följde mitt råd och drog ditt och skulle fiska till midnatt, just forget that,! Efter en timme kom det ett SMS med texten: Fan vilket drag det är i dem! Jävelskapet hade lyckats och vid 20 - tiden dök  han upp utanför tomtgränsen och nu skulle han ha kaffe med dopp!

Knotten hade blivit lite väl närgångna och med tanke på Slynans tunna skin, så stod han inte ut, men kalla sig en man, det kan han....................Herregud, jag tror jag dör!
Ett par timmars fiske resulterade i 2 landade karpar och one lost, samt en Abborre på boilies. Första karpen var denna Halfliner, som sög i sig en Solar Red Herring och gav en god fight på Solacespöna, som Slynan älskar så mycket.
Nästa karp kom snabbt efter den första och den tog Solars Red Kärring och det visade sig vara en vacker Fully Scaled Mirror runt 6 - 6,5 kilo.

Slynan fick sitt jävla kaffe med dopp, men han hann ut genom porthålet, innan frugan hann att ge honom notan på 60 spänn, men jag tar honom en mörk kväll...........
Om det var en mörk kväll eller inte vet jag inte, men Fredrik Angsmo lyckades landa denna feting till karp, som med sina former på 82 x 82 cm tyngde ner vågen till hela 15,840 kg och ett nytt PB var ett faktum.

Jag hinner tyvärr inte så mycket mer bloggande i dag, men jag återkommer snart igen med mer matnyttigt. So stay tuned here!

Ont om tid igår.

Jag hade lite ont om tid igår, dels var det sent hem från jobbet, försäljning av prylar, beställning av nya och när jag väl skulle sätta mig, så kom Slynan förbi efter ett bra fiske i Rismåla och han skulle slappa i sig lite kaffe och en halv Vetelängd och så var den kvällen borta.

Men Slynan drog ett par fina fiskar och får jag bara bilderna, så hinner jag nog blogga lite under kvällen. Till er läsare som har sett utvecklingen på Svenskt mete´s forum (planket) såg hur ett vanligt debatterande kan övergå i ...ja ni vet vad jag menar och jag vill tacka alla er som via mejl har gett mig stöd och tycker jag gör ett bra arbete. Stort Tack! Ni behöver inte fundera, jag kommer att fortsätta i samma stil, oavsett vad några avundsjuka typer säger eller försöka intala er.

måndag 25 juni 2012

Kvartett igen från Linnéasjön, men ack så små de var!

Det går ett rykte om att man har satt ut 17 mindre karpar i Linnéasjön och jag har haft 8 av dessa i handen redan! De börjar faktisk bli lite av en plåga, då de är betydligt ivriga, än de större fiskarna de umgås med.

Men man får traska genom dem alla och förhoppningsvis lär de sig av sina misstag med tiden. Igår var det mer än plågsamt och jag landade fyra av dessa självmordspiloter, under ett ganska kort morgonpass.
Fetast av dem alla var denna spegelkarp, som togs vid Grönvägen och som så många gånger, för så går dessa små bland sjöns större individer och den ivriga tar betet, innan man hinner flytta det.

Krokningen och fighten ger den större fisken en antydan till, vad som är på gång och den större fisken lägger benen på nacken och försvinner.
Likaså var det i Joelskogen, var jag fick denna på controllerfiske och på långa avstånd, har man inga stora chanser att välja fisken, man vill ha och samma procedur startade och de större karparna försvann.
Jag drog mig vidare till en sluten plats i hopp, om att det skulle hjälpa, men icke! Bakom en liten del av en flytö, gick det några större och jag såg inte denna, som kom farande som ett skott och tog mitt bete och allt raserades på 2 sekunder.
I nästa hak hände samma sak, fast här hann jag missa den större fisken, utan att någon av oss kände något, men i näst utlägg av betet, kom ett snabbt take och min kvartett av babykarpar var fulländat.
Ni ser själva storleken och detta är den största av de fyra karparna, inte riktigt vad jag kom efter, men vad gör man?

De älskar bröd och fast jag provade med stora doggy och andra hundmatsbitar, som var dubbla storleken av en stor doggy, så tog de allt.
Dessa fiskar måste komma från ett Hungry Water och de har troligen gått på svältstadiet väldigt länge, jag hoppas att de lugnar ner sig lite, annars kanske de får ett annat ställe att växa upp på.
Till och med var det två gäddsnipor, som tog mitt bröd och i båda fallen, var det inga småfiskar runt mitt bete, vilket jag i så fall kunde förstå genom att gäddan attackerar och får i sig både brödbiten och någon liten mört.

Nej, mitt bröd låg i båda fallen orörda på ytan och den ena attackerade brödet flera gånger, innan den fastnade och i det andra fallet tog gäddan brödbiten ungefär som en glupsk Färna.
Större brödskorpar som rullas ihop, var mina beten för flera av karparna och sniporna, men även doggy gav dessa småkarpar.
Självklart var brödrullen dippad i Mistrals fenomenala I 40 dipp, en Carpcatcher av högsta rang och så även Mistrals FM - dipp. Ingen karp kan låta bli dessa dippar/dofter och det är just det som gör mitt fiske så effektivt.

söndag 24 juni 2012

Kvartett under morgonfisket.

Jag stack ner till Linnéa igen direkt efter att jag hade fått gårdagens inlägg klart, det var lite kallare denna morgon och molnen höll solen borta till en början, men det skulle inte hindra mig.

Jag fiskade av alla platser i sjöns norra del och var genomdränkt av regnvattnet, som fortfarande hängde kvar i vass, buskar och grenar och sen lite svett på detta.

Spelar roll, man torkade rätt bra, när solen väl kröp fram och molnen skingrade sig, redan på första platsen, var jag fick två fina bitar, var en fisk uppe nästan direkt.
Den fick dock äta lite längre än jag hade räknat med, då jag var tvungen att knyta om ena spöet. Linan hade skavt motcyklens ringklocka och det där med linbrott, det vill vi inte vara med om, verkan karpen eller jag, så det fixades snabbt.

Fisken tog en brödbit blixtsnabbt och krokade mer eller mindre sig själv mot spöet och min raka lina, lite drog jag nog också. Den blev fotomodell för en kort stund och sen var det bara att traska vidare till nästa plats.
Här tog det tid att få fram en fisk, men denna kom efter drygt en timmes väntan och även denna togs på bröd. Igen en liten fisk och jag börjar undra hur många någon har satt ut i sjön.

Jag hörde härom dagen från två fiskare, de hade sett 4 - 5 mindre Koikarpar i sjön, är det fiskare, som sätter ut fisken? Jag tror det i fallet med de mindre karparna, men det kan också vara privatpersoner, som slänger ut sina trädgårdsfiskar?

Hur eller hur, så hoppas jag inte att några av dessa fiskar har några sjukdomar eller virus, som på sikt kommer att drabba hela sjöns bestånd. Vänder vi på myntet, så ser framtiden onekligen bra ut, om dessa överlever.
Framåt 7 - tiden sprack molnen upp och solen kom fram och det var dags att bege sig till Joelskogen, för att se vad grönsakerna innehöll denna morgon.

Det var stendött till en början och jag satt länge och väntade, men precis när jag skulle dra vidare ner mot Grönvägen, så kom det upp en fisk och sen en till och det slutade med att jag hade fyra karpar gående framför mig.

De var dock väldigt spridda, då den västliga vinden spred ut mina små doggy över ett stort område och det var bara att sitta och bestämma sig för, vart chansen var som störst.

Denna lilla Fjällkarp tog en doggy mitt i näckrosbältet och sen höll de andra ett visst avstånd till mig. De tog en bit här och där och sen höll de sig borta i 5 - 10 minuter och så höll det på.
De gick igång igen på mina doggy, men bara de, som hade drivit ut en bit från land och självklart, var jag inte nådde dem med mitt frilinaspö.

Men mitt gamla JRC Controller var med och surfacecontrollern var redan på plats med tafs och allt, så det var bara att montera en liten korkbit i samma size, som en liten doggy och lägga ut det och vänta.

Jag hade ett par missade takes, vilket är ganska vanligt, men till slut gjorde en av dem bort sig och tillsammans gjorde vi en fin gata i näckrosbältet.
Fyra karpar på en morgon i Linnéasjön är bra, men jag är inte nöjd med storlekarna på fisken! Kalla mig kräsen eller bortskämd, men det är nog lite för mycket smått och de hindrar vägen till de större individerna.

Jag ska dock inte klaga, så länge man får lite böj i spöet, så är det kul och jag vet att håller jag bara uppe ångan, så kommer mitt slit att löna sig för eller senare.

Jag hade ett par fiskar uppe nere vid Grönvägen, men vinden och fiskens beteende gjorde att jag gav dem det berömda fingret och cyklade hem till en enastående frukost.

På bilden över ser du två korkbitar, som ska imitera två små doggy, det finns ingen kastvikt och oftast lägger jag detta bete, framför eller ibland karparna, som går nära land.

Ett tips om du behöver kasta en bit, är att du knådar lite inkråm från brödet runt kroken, brödet kommer sedan att lossna eller småfisken gnager bort det och dina fakedoggy ligger på plats i väntan på karpen.
Ett annat tips, som jag vill visa er, är att riktigt stora beten, kan ge fisk under dagar, var fiskarna känns totalt hopplösa.

Friskies har en typ av hundmat, som har tre sorters kött, Ox, Gris och Kyckling i samma förpackning och i samma storlekar och tre olika färger.
Du behöver en Drennan borr och en tunnare lipneedle, för att kunna montera dessa som krokbeten. Flytkraften är tyvärr lite så där, så testa först i vattenkanten, innan du slänger ut det mot ätande fisk.
Borra dessa stora bitar i mitten med den tunna borren och drar borren ett par gånger genom hålet, så hålet blir rent.

Gör 15 - 20 stycken och ha den i en separat burk, så har du dessa klara, när du behöver dem och slippa att sitta och stressa med det.
Baitbandet monteras med ett halvslag vig hjälp av din lipneedle och du ser på bilden, hur det ska se ut och vart det ska sitta.
Jag använder endast Gardners Baitbands, då de är bäst, starkast och finns i tre storlekar. För stora doggy och dessa stora bitar, ska du använda baitbands i storleken 6,4 mm. Strectha gärna dina baitbands lite innan du sätter dem på kroken, så håller de längre.
Tryck genom din lipneedle och ta med baitbandet genom bete och därefter drar du baitbandet ut över kroken och sprider ut baitbandet, så det ligger i dessa betens små skåror.
Här är betet fixerat och flyttar sig inte på krokskaftet eller hamnar på sniskan, det sitter i denna ställning permanent, tills du krokar en karp eller betet lösas upp.
Precis så här flyter det på ytan och när karpens överläpp vidrör den höga kant, var jag har mina fingrar, så pressas kroken ner i karpans underläpp och ett bättre krokfäste finns inte.

Grunden till att jag tar upp detta är, att väldigt ofta, så går karpen runt och tar alla beten, men den undviker ditt krokbete hela tiden och det skapar frustration och största felet man gör, är att man ge den nya beten i tron, att någon fisk ska göra bort sig.

No way my man! Karpen fortsätter likadant med att endast ta alla andra beten, än krokbetet och lösningen är att du ska sluta att ge dem mera, utan låta dem äta allt som finns och efter det har skett, så börjar de leta efter föda.

De är fortfarande sugna och hungriga och vill de ha ett bete som dessa, så får de gapa stort och det ger dig fördelar, som bättre takes och bättre hookholds.

Detta fungerar suveränt om det finns flera karpar på plats som jagar föda eller som Pär råkade ut för i Rismåla, var karpen åt allt som drev in under en buske.

Han gav den inte mera och hungern tvingade ut karpen från busken till frivatten och där fanns bara ett födoämne och Pär fick en extra fisk till samlingen.

Jag får se vart jag hamnar i morgon, fiske ska det bli och jag hoppas att det blir någon firre till, innan vi står på jobbet igen. Kanske dags för Koikarparna eller ett fräst på några Gräskarpar? Kanske blir det Linnéa igen, där finns lite roliga fiskar där också.